Friday, January 28, 2011

ASAS SENI REKA


ASAS SENI REKA

UNSUR SENI

  Unsur seni terdiri daripada garisan,rupa,bentuk,jalinan,ruang dan warna.Garisan ialah satu deretan titik yang bersambung-sambung yang mempunyai jarak tertentu. Garisan boleh diolah untuk mencipta rupa, jalinan, ton, corak, dan untuk menimbulkan bentuk, ruang, dan pergerakan.
  selain itu,unsur seni juga terdiri daripada rupa.Rupa adalah hasil pertemuan titik hujung dengan titik mula.
Rupa adalah kawasan rata yang dilingkari garisan luar.Rupa pula terbahagi kepada dua iaitu rupa geometri dan rupa organikr. Rupa geometri merupakan ripa yang bersudut seperti segi tiga, segi empat, pyramid, bulat dsb.
Rupa organic pula merupakan rupa bebas yang tidak bersudut seperti rupa daun, buah, batu dsb.Rupa juga boleh diolah kepada dua bentuk iaitu rupa positif dan rupa negatif.
Rupa positif  merupakan rupa objek yang terletak di sesuatu kawasan.Rupa negatif pula merujuk kepada ruang di sekeliling rupa sesuatu objek.


      
Bentuk juga merupakan unsur seni.Bentuk mempunyai keluasan, ketinggian, jisim dan lebih daripada satu permukaan.Bentuk terbahagi kepada 2 iaitu bentuk konkrit dan bentuk ilusi.Bentuk konkrit merupakan bentuk objek sebenar yang bersifat 3 dimensi iaitu boleh disentuh, dilihat, dan dirasai. (bukan berbentuk gambar).bentuk ilusi ialah bentuk visual yang bersifat 2 dimensi yang digambarkan melalui lukisan atau catatan.
 


  Seterusnya ialah jalinan.Jalinan ialah kesan yang terdapat pada permukaan sesuatu benda.Jalinan pula terbahagi kepada 2 iaitu jalinan sentuh dan jalinan tampak.Jalinan sentuh ialah jalinan yang dapat dirasai dengan sentuhan/tangan seperti kolaj, arca, dan catatan teknik impasto.Jalinan tampak pula merujuk kepada jailinan
 yang hanya dapat dilihat tetapi tidak dapat dirasai dengan tangan seperti corak batik, jalur buah tembikai dan gambar foto.


    selain itu,unsur seni juga terdiri daripada ruang.Ruang ialah kawasan kosong di sekeliling objek, jarak antara dua objek, atau rongga dalam sesuatu objek.Ruang juga blh dibahagikan kepada 2 iaitu ruang nyata dan ruang tampak.Ruang nyata ialah ruang sebenar yang terdapat pada bentuk-bentuk konkrit. Ruang tampak pula ialah ruang yang hanya dapat dilihat dalam seni tampak seperti lukisan, catatann dan cetakan (bukan sebenar).
     Warna merupakan unsur seni yang boleh dikatakn penting juga.Warna boleh dibahagikan kepada warna harmoni,warna penggenap dan warna sewarna.Warna harmoni ialah warna bersebelahan dalam roda warna (warna sekeluarga, selesa dan seimbang).Warna penggenap ialah warna yang bertentangan dalam roda warna (menimbulkan kesan segar, kaya, kontra, getaran dan pergerakan. Warna sewarna pula ialah hanya satu warna yang mempunyai pelbagai ton (daripada terang kepada gelap).Warna juga 2 suhu warna iaitu  warna panas dan warna sejuk.Warna panas ialah warna antara warna merah ungu hingga kuning hijau pada roda warna (menimbulkan kesan bertenaga, garang, harapan, perang, meriah dsb).Warna sejukpula ialah  warna antara hijau hingga ungu pada roda warna (menimbulkan kesan sejuk, sedih, damai dan tenang.
No comments:

Post a Comment